2009-03-24

Gästspel från Conan Barbaren

Jag är vanligtvis en tämligen fridsam bibliotekarie (jo, det är jag faktiskt!!!), men när samma skit träffar samma fläkt gång på gång, s a s, så är det stundom nära att jag förvandlas från Conan Bibliotekarien till min mer aggressive namne. Jag svidar inte om till minimal läderrustning, men även en Conan Barbaren iklädd kofta och birkenstock kan vara ganska skräckinjagande.

Denna gång triggades förvandlingen av det välkända fenomenet DATORER SOM INTE FUNKAR SOM (JAG VILL ATT) DE SKA.

Så här va: strax före jul fick jag en ny dator på jobbet. När jag någon vecka senare skulle sätta mig och katalogisera i libris så gick det inte att logga in, utan på skärmen dök det upp ett högst oroväckande felmeddelande vars make jag aldrig tidigare sett. Jag fick ett mindre vansinnesutbrott eftersom jag inte hunnit katta några specialsamlingsböcker på ca 1000 år och sålunda samlat på mig en mindre bergskedja av böcker, artiklar och rapporter som bara skrek efter att få bli tillgängliggjorda.

I desperation tvingade jag vår datatekniker Ö att ringa Libris support och fråga vad i helvete det var frågan om, och de kunde upplysa oss om att katalogiseringsprogrammet Voyager inte är kompatibelt med Windows Vista än och att det förmodligen kommer dröja ett halvår innan en vistakompatibel version dyker upp.

Innan jag fick en stroke av ren vanmakt hann Ö berätta att supporten föreslagit att vi skulle installera Voyager på en annan dator som jag sen kunde logga in på från min dator via den otroligt science fiction-aktiga funktionen "fjärrstyrt skrivbord". Jag tyckte givetvis att det lät som en fantastisk idé.

Tyvärr visade det sig omöjligt att installera voyagerpaketet på den utsedda datorn trots att den hade XP och inte Vista, vilket givetvis genererade ännu ett vansinnesutbrott från mig. Lyckligtvis är jag en tämligen återhållsam person så mina raserianfall brukar sällan märkas särskilt mycket utåt. Däremot är det väldigt ansträngande att hålla så mycken frustration inom sig så endera dagen kommer jag få hembud på grund av ett aneurysm.

Hur som helst; jag ska inte tråka ut eventuella läsare med alla 438 turer fram och tillbaks mellan olika datorer, mejl till librissupporten, uteblivna svar på mejl till librissupporten och mer och mer... eh... kreativa lösningar för att lösa problemet, men till slut, när det enda alternativet som återstod var att spränga biblioteket i luften för att aldrig mer behöva tänka på skiten, lyckades kollegan J mirakulöst installera Voyager på den första datorn vi provade på. Det visade sig nämligen att denna dator hade dubbla operativsystem, alltså både Vista och XP, och när jag och Ö försökte installera Voyager var vi inloggade i Vista. Jag kände mig ju rätt dum som inte la märke till det, men inte tillnärmelsevis lika dum som datatekniker Ö måste ha gjort.

De följande dagarna katalogiserade jag så att fingrarna nöttes ner till knogarna hårgastyle. Sen inträffade följande: en ny kollega började jobba och denna nya kollega behövde en dator och vips kunde jag inte logga in via fjärrstyrt skrivbord längre eftersom datorn användes av en annan person.

När jag insåg vad som hänt gjorde mitt läderklädda alter ego entré och likt en bärsärk som just dragit i sig 17 kg flugsvamp gav jag mig åstad för att hitta den ansvarige för att min (MIN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) librisdator nu användes till detta oheliga syfte.

Lyckligtvis var den första jag stötte på datatekniker Ö. Eftersom han hade sett alla förstadier till förvandlingen i form av mina små modesta utbrott hade han, så fort han fick höra vad som hänt, redan vidtagit åtgärder för att fixa problemet. Det tog visserligen en dryg vecka innan det hände nåt på den fronten, men bara beskedet var tillräckligt för att Barbaren skulle dra sig tillbaka och släppa fram Bibliotekarien igen.

De senaste dagarna har delar av mig dock i smyg önskat att den där fräna lösningen inte hade fungerat. Orsak: 50 arkeologiska rapporter katalogiserade på 3 dagar. ARGH!

5 Comments:

Blogger Adam said...

Hängde inte med i alla turer där (först installerades programmet på datorn med dubbla operativsystem och sen behövde du ändå använda fjärrskrivbord till annan dator?) men visst blir man förundrad av datorernas värld ibland.. nu har jag ju nästan slutat förvånas med tanke på mitt yrke men ändå :/

Hursomhelst, kul att du inte gått över till att bara twittra :)

21:44  
Blogger Conan Bibliotekarien said...

Hm, ja, jag kanske krånglade till det hela en smula... :D Datorn med dubbla OS var alltså inte min nya dator utan en annan dator som står i andra änden av huset. Jag ville gärna ha kvar min nya fina dator så innan vi bytte ut den mot dubbel-OS-datorn ville vi prova fjärrskrivbordsalternativet. Vi funderade oxå på att jag skulle ha båda datorerna vid mitt skrivbord och köpa en skärmswitch till dem, men eftersom det är kommunen jag jobbar i så måste man gå igenom alla gratisalternativ innan man provar med nåt som kostar pengar...

22:20  
Blogger http://argabibliotekstanten.blogg.se said...

Hey, ännu en Morrisseyciterande cyniker i biblioteksvärlden :-)
Troode jag var den enda...

18:46  
Blogger Conan Bibliotekarien said...

Närå, jag smyger omkring här i periferin och snittar väl på ett inlägg i kvartalet ungefär ;P

Men din blogg är så underbar att jag får värsta inspirationen till att skriva mer och oftare om alla roliga kufar, dryga medelsvenssons och genuint trevliga människor man stöter på :)

Vad tycker du om Mozzers nya förresten? Som helhet är den klart bättre än Ringleader tycker jag. Black cloud och Last time I spoke to Carol är favoriterna. För tillfället.

21:36  
Blogger http://argabibliotekstanten.blogg.se said...

Tack. Jag hade roligt åt din blogg också, särskilt att vi verkar ha samma sorts klientel i tidningsrummet. Verkar som det är ett globalt problem? ;-)
Mest gillar jag Moz från Smiths-tiden, men senaste plattan är det bästa han gjort på länge. Favoritlåt? Kanske Sorry doesn´t help, för Sparks-referensen. Blacj cloud är också bra.
Sen ser jag fram emot 22 juni. Biljetterna är köpta :-)

11:01  

Skicka en kommentar

<< Home